Köket är klart!










Kökets resa

Nu har det börjat hända lite saker i vårt kök. Vi har haft hjälp av en jätteduktig snickare, han använde orden "det är inga problem, det löser vi" om allt jag bekymrat mig över. 

Vi har rivit och rivit. Sparade ett par överskåp och använder som förvaring och så har vi packat ner i flyttkartonger och säckar. Maken har handknackat ner allt kakel med hjälp av hammare och en mejsel man sätter på en bilningsmaskin. Det tog några timmar.... 
Natten mellan söndag och måndag sov jag 2 timmar. Vi slet för att få köket tomt till måndag morgon då mattläggaren skulle komma. Halv fyra på morgonen gick jag och la mig. kl 6 ringde väckarklockan, det var inte kul. Jag skulle möta upp snickaren på K-rauta kl 7 för att köpa dörrar och få hjälp med hemkörningen.
 
Så här såg köket ut efter att vi tagit bort täckskivan längst upp mot taket och kryddhyllan är också bortplockad. Vi har också tagit ner skåpet till höger om fläkten. Där kan man se originaltapeten, stänkmönstrad.





Det nya köket kommer, 640 kg kök, 1,4 kubik, 28 000 kr


Diskbänken sitter fast i kaklet men maken lyckas med att bända loss den med "milt" våld.


Kaklet är nästan helt nerhackat. Vi skyddar vår nya matta med IKEAkartonger :-)


Nu börjar det nya köket ta form!


Fortsättning följer

Jag är HELT otrolig!

Jag har gjort det igen, gissa EN gång... japp, måttat fel. Jag har gjort vårt kök 20 cm längre än verkligheten. Minns vad jag skrev för en vecka sedan? Köket är beställt. Mattan är också beställd. Men mattläggaren har varit här och måttat också så han har förhoppningsvis räknat på rätt centimetrar. Men inte köket, det är jag som är mätaren där.

Vi började riva lite idag, med betoning på lite. Maken monterade ner  täckskivan som sitter längst upp mot taket. Då upptäckte vi att det gick fasta rör ner till fläkten, jag trodde det skulle vara mjuka och böjliga rör men det är bara inuti fläkt/ventilationsdelen. Det låter kanske inte så farligt men jag har ritat  fläkten och spisen med 20 cm förskjutning från där de sitter nu.
Då tröttnade vi på att riva.
Kanske att vår elektriker och snickare kan fixa det tänkte vi. Men eftersom jag har svårt att acceptera sånt här så satte jag mig med ikeas köksplaneringsprogram igen. Jag tänkte att jag skulle rita om köket för en plan B där fläkten och spisen står kvar på ursprungsstället. Det gick rätt så bra, ett väggskåp fick bli 40 cm istället för 60 cm och ett smalt 30 cm bänkskåp fick ge plats för en passbit på 10 cm istället. Jag flyttade om i hela köksplaneringen och gick för att kontrollmäta hur långt från väggen avloppet sitter. Det var då det började gå upp för mig att jag har mätt fel. Det var väldigt länge sen jag måttade upp köket för det har planerats läääääänge. Och så har jag gjort fel. Hjärtat hickade till lite och jag började mäta om och mäta om och mäta om igen. In till datorn i vardagsrummet och knappade i programmet. Knäpptyst. Jag sa inte ett ord. Tillslut så var det bara att konstatera faktum och bekänna för maken. Han gick också och måttade och kom fram till att köket är 4 m och inte 4.20.

Nu till det mest konstiga av allt. De 20 cm som jag förskjutit köksfläkten och spisen, de finns inte i verkligheten. Den justering jag gjorde med de två skåpen räcker! Allt till vänster om spisen blev rätt trots att jag måttat fel och det är bara den lilla justeringen som behövs! Så imorgon (idag) tänker jag hänga på låset hos IKEA och försöka ändra vår beställning innan den skickas iväg. Annars borde det inte vara någon svårighet att byta på plats i Valbo.

Förvirrad historia? Jajamensan :-) Då kan ni gissa vilken bergochdalbana det har varit i min kropp under kvällen....

RSS 2.0